Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 21 czerwca 2015

Regionalia Lubeszlszczyzny, czyli drążymy winiarskie tematy.




Proces produkcji wina jest niezwykle fascynujący. Większość z nas zwykłych konsumentów tego trunku nie posiada dokładnej specjalistycznej wiedzy na ten temat. Polska nigdy nie była winiarską potęgą, i teraz jeszcze do tego określenia długa droga. Tylko czy naprawdę chcemy być potęgą w tej dziedzinie? Raczej jest to nierealne, ale przecież nie o to chodzi. Głównym celem jest produkcja dobrego jakościowo wina odzwierciedlającego charakter gleby i regionu, w którym jest wytwarzane. 

Slow Food Convivium Lubelskie zorganizowało 20 czerwca 2015 roku spotkanie z winiarzami Lubelszczyzny. Gośćmi byli: Panowie Adam Stręczywilk z winnicy Małe Dobre i Zbigniew Kwiatoń z winnicy Maja.


Miałam okazję skosztować wielu gatunków wina, białe i czerwone, ale największą niespodzianką były wytrawne wina z owoców typowych dla naszego regionu - z malin.

Warunki klimatyczne w dużym stopniu determinują uprawiane szczepy. Muszą być one odporne na niskie temperatury. 

Spotkanie było fascynującym wykładem ze strony specjalistów i możliwością uzyskania odpowiedzi na moje pytania dotyczące procesu produkcji wina. Spotkanie na pewno do powtórzenia, gdyż nie wyczerpaliśmy tematu.

Link do strony winnicy Małe Dobre:


http://www.maledobre.pl/#home


Link do strony z informacjami o winnicy Maja: 


http://www.vinisfera.pl/wina,523,244,0,0,F,news.html


Trudno opowiadać o winach osobom, które ich nie degustowały. Niechaj żałują Ci, którzy nie uczestniczyli w spotkaniu, ale na pewno będzie jeszcze okazja do skosztowania win z Lubelszczyzny.

Dla wszystkich zdjęcia:





























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz